Sist oppdatert: 21.10.2021 21.10.2021

Sammendrag: Permanent oppholdstillatelse

Klageren fikk permanent oppholdstillatelse. UNE mente at klageren ikke var omfattet av kravet om opplæring og prøve i norsk. Hun fikk første tillatelse som ga grunnlag for permanent oppholdstillatelse før lovendringen av introduksjonsloven 01.01.2017, og hun søkte før fylte 55 år.

Bakgrunn

 
Klageren fikk sin første midlertidige oppholdstillatelse som ga grunnlag for permanent oppholdstillatelse i 2016. Tre år senere søkte hun om permanent oppholdstillatelse. UDI avslo søknaden fordi hun ikke hadde dokumentert at hun oppfylte kravet om å ha avlagt avsluttende prøve i norsk med resultat A1 eller høyere. Hun hadde heller ikke levert vedtak fra kommunen om fritak fra dette kravet.
 

Vurdering og konklusjon

 
UNE mente at klageren ikke var omfattet av kravene om opplæring og prøve i norsk. Etter den dagjeldende introduksjonsloven (som ble erstattet av integreringsloven fra 01.01.2021) § 19 annet ledd har en utlending med rett og plikt til deltakelse i opplæring i norsk og samfunnskunnskap etter § 17 første ledd plikt til å ta en avsluttende prøve i norsk og samfunnskunnskap. De som etter lovendringen 01.01.2017 har rett og plikt til opplæring i norsk og samfunnskunnskap er blant annet utlendinger som har fått oppholdstillatelse etter utlendingsloven som gir grunnlag for permanent oppholdstillatelse og som er mellom 16 og 67 år. Før lovendringen 01.01.2017 var det kun utlendinger mellom 16 og 55 år som hadde plikt til å gjennomføre opplæring i de nevnte fagene, se introduksjonsloven § 17 første ledd, se annet ledd. Utlendinger mellom 55 år og 67 år hadde bare rett - ikke plikt - til å delta i opplæring.
 
Klageren fikk sin første oppholdstillatelse som ga grunnlag for permanent oppholdstillatelse i 2016. På dette tidspunkt forelå det ingen plikt til å avlegge avsluttende prøve for utlendinger over 55 år. Klageren var på UDIs vedtakstidspunkt fylt 55 år. Fordi klageren fikk sin første tillatelse som ga grunnlag for permanent oppholdstillatelse før lovendringen 01.01.2017 og søkte etter at hun hadde fylt 55 år, mente UNE at hun ikke var omfattet av kravet om å ta avsluttende prøve i norsk.
 
Vilkårene for permanent oppholdstillatelse var oppfylt.

Var dette sammendraget nyttig?