Sist oppdatert: 12.11.2020 12.11.2020

Sammendrag: Arbeid

Klageren søkte om oppholdstillatelse for å arbeide som elektriker. Han fikk avslag fordi han ikke hadde autorisasjon for å arbeide som elektriker i Norge.

Bakgrunn

Klageren hadde vært i Norge i flere år og hatt oppholdstillatelse som faglært arbeidstaker. Han søkte om fornyet midlertidig oppholdstillatelse for å arbeide som hjelpemontør. Vedlagt søknaden var blant annet arbeidstilbud, arbeidskontrakt, lønnsslipper, dokumentasjon på utdanning og oppdragsbekreftelse.
 
UDI avslo søknaden og viste til at stillingen klageren var tilbudt ikke krever kompetanse som faglært, og at klageren ikke var tilbudt høy nok lønn. I klagen mottok UDI et nytt arbeidstilbudsskjema der klageren var tilbudt en ny stilling som elektriker med høyere lønn. UDI fastholdt avslaget, og påpekte at det ikke var lagt frem autorisasjon fra klageren på at han kan jobbe som elektriker i Norge.
 
UNE ba klageren om å sende inn godkjenning fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), men fikk ikke svar fra klageren.
 

UNEs vurdering

For å få oppholdstillatelse som faglært arbeidstaker må det foreligge godkjenning eller autorisasjon i yrker hvor det er kvalifikasjonskrav i lov eller forskrift, se utlendingsforskriften § 6-1 første ledd bokstav b. For å arbeide som elektriker i Norge, må man ha godkjenning fra DSB. Dette følger av § 21 i forskrift om elektroforetak og kvalifikasjonskrav for arbeid knyttet til elektriske anlegg og elektrisk utstyr.
 
Dette vilkåret var ikke oppfylt. Klageren hadde ikke lagt frem godkjenning av sin utdanning fra DSB, og UNE avslo derfor søknaden om oppholdstillatelse. Det var heller ikke grunnlag for å gi oppholdstillatelse på grunn av sterke menneskelige hensyn.
 

Var dette sammendraget nyttig?