Sist oppdatert: 28.01.2021 28.01.2021

Sammendrag: Arbeid

Klageren fikk ikke opphold som faglært arbeidstaker fordi UNE mente at han ikke ville få nok lønn.

Bakgrunn

 
Klageren hadde tidligere oppholdstillatelse som utsendt arbeidstaker og deretter som faglært arbeidstaker (nasjonalitetskokk). Han søkte om fornyelse for å fortsette arbeidet som kokk. Vedlagt søknaden var arbeidstilbudsskjema, lønnsslipper og kopi av pass.
 
UDI avslo søknaden fordi klagerens arbeidsgiver ikke hadde økonomisk evne til å lønne klageren. Klageren var heller ikke tilbudt høy nok timelønn og det var ikke tilbudt heltidsarbeid.
 
I klagen sto det at arbeidsgiveren hadde god nok økonomi til å betale lønn. Det ble også gitt ny informasjon om klagerens arbeidsforhold. Han skulle arbeide 40 timer i uken med en timelønn på 200 kroner.
 

UNEs vurdering

 
For å ha rett til fornyelse av midlertidig oppholdstillatelse må klageren fremdeles oppfylle vilkårene for den forrige tillatelsen. Se utlendingsloven § 61. En tillatelse som faglært arbeidstaker stiller blant annet krav til kompetanse, arbeidet utlendingen skal utføre og til lønns- og arbeidsvilkår. Se utlendingsloven § 23 og utlendingsforskriften § 6-1.
 
Lønns- og arbeidsvilkår må ikke være dårligere enn etter gjeldende tariffavtale, regulativ eller det som ellers er normalt for vedkommende sted og yrke. Se utlendingsloven § 23 første ledd bokstav b.
 
UNE mente at de nye opplysningene om klagerens arbeidsforhold tilsa at han var tilbudt lønn i tråd med gjeldende tariffavtale. UNE la likevel vekt på at klageren tidligere ikke hadde mottatt nok lønn. Det var ikke samsvar mellom oppgitt lønn i arbeidstilbudet og faktisk utbetalt lønn i klagerens forgående oppholdsperiode i Norge. UNE mente derfor det var grunn til å tvile på om han ville motta tilstrekkelig lønn i neste periode. UNEs vurdering var at vilkåret om lønn ikke var oppfylt.
 
Det var heller ikke grunnlag for å innvilge opphold på grunn av sterke menneskelige hensyn eller særlig tilknytning til Norge slik begrepene skal forstås.

Var dette sammendraget nyttig?