Sist oppdatert: 05.06.2020 05.06.2020

Sammendrag: Arbeid

Klageren fikk ikke arbeidstillatelse som faglært , fordi faglært kompetanse ikke var nødvendig for den tilbudte stillingen.

Bakgrunn:

Klageren søkte om oppholdstillatelse som faglært arbeidstaker for å arbeide som assisterende daglig leder. UDI mente at klageren ikke hadde faglært kompetanse, slik begrepet skulle forstås etter utlendingsloven.

I klagen viste klageren til at hun hadde en Master of  Business Administration (MBA). Arbeidsoppgavene i stillingen klageren er tilbudt ble nærmere beskrevet. Klagerens fullmektig viste til at dette er i kjernen av den kompetansen økonomer har.

Vurdering og konklusjon

UNE mente at det ikke var sannsynliggjort at det var nødvendig med klagerens faglærte kompetanse for å utføre hoveddelen av arbeidsoppgavene. UNE viste til at flere av arbeidsoppgavene besto i å bistå selskapets daglige leder, og at det ikke er nødvendig med en mastergrad i bedriftsøkonomi og ledelse for å gjøre dette. Selv om det er en fordel med klagerens mastergrad i stillingen, betyr dette ikke at det er nødvendig med hennes faglærte kompetanse i arbeidet.

UNE mente at heller ikke selskapets størrelse og omsetning tilsier at stillingen som assisterende daglig leder krever klagerens faglærte kompetanse. Selskapet hadde på vedtakstidspunktet fem ansatte, hvorav én i 100-prosentstilling; de øvrige ansatt hadde en stillingsprosent på 10, 15 og 20. UNE viste videre til at selskapet er lite,  med relativt få økonomiske ressurser, og at det dermed er usikkert hvor mye tid, ansvar og faglig kompetanse som kreves i arbeidet med å forvalte selskapets økonomiske midler, bistå daglig leder med ledelse av selskapets ansatte og bistå med aksjeselskapets regnskapsføring.

De fremlagte dokumentene viste at selskapet først og fremst yter håndverkstjenester. Det var heller ikke fremlagt noen dokumentasjon som sannsynliggjør at hoveddelen av klagerens arbeidsoppgaver i den tilbudte stillingen er å tilby bedriftsrådgivning og driftsveiledning, samt investere i andre selskap slik det er anført, da det ikke er dokumentert at selskapet også driver denne typen virksomhet.

UNE konkluderte med at klageren ikke oppfylte vilkårene for å få arbeidstillatelse som faglært. Det forelå heller ikke sterke menneskelige hensyn eller særlig tilknytning til Norge som tilsa at hun likevel skulle få en tillatelse.

Var dette sammendraget nyttig?