Sist oppdatert: 16.01.2021 16.01.2021

Sammendrag: Permanent oppholdstillatelse

Klageren hadde ikke oppfylt kravene om gjennomført norskopplæring og fikk avslag på permanent oppholdstillatelse.

Sakens bakgrunn

Klageren hadde søkt om permanent oppholdstillatelse, men fått avslag fra UDI. Hun oppfylte ikke kravet om pliktig opplæring i norsk og var heller ikke unntatt fra kravet. Hun klaget inn vedtaket til UNE.

UNEs vurdering

UNE fant at klageren ikke oppfylte vilkåret om gjennomført norskopplæring, men vurderte om noen av unntakene i utlendingsforskriften § 11-9 gjaldt for klageren.

For å bli unntatt må man dokumentere at man ved «norskprøve» har oppnådd resultatet A2 eller høyere på skriftlig og muntlig prøve. Klageren hadde ikke lagt frem slik dokumentasjon.

Man kan også få unntak dersom man har oppnådd resultatet A2 eller høyere på både skriftlig og muntlig «avsluttende prøve» i norsk. Den avsluttende prøven består av en skriftlig prøve i tre deler, i tillegg til en muntlig prøve. Man må oppnå A2 i alle de tre delprøvene for å oppfylle vilkåret. Klageren hadde bare oppnådd resultat A1 på den ene delprøven og oppfylte derfor ikke vilkåret.

Man kan også få unntak fra kravet om norskopplæring dersom man har fått innvilget fritak fra kommunen. Klageren hadde ikke dokumentert at hun hadde fritak.

UNE konkluderte dermed med at klageren ikke fikk permanent oppholdstillatelse.

Var dette sammendraget nyttig?