Sist oppdatert: 24.02.2021 24.02.2021

Sammendrag: Permanent oppholdstillatelse

UNE omgjorde UDIs vedtak om avslag på permanent oppholdstillatelse fordi klageren ikke var omfattet av kravet til opplæring i norsk på grunn av sin alder.

Bakgrunn

 

Klageren fikk oppholdstillatelse med flyktningstatus sommeren 2016. Denne ble senere fornyet.

UDI avslo hans søknad om permanent oppholdstillatelse fordi han ikke hadde gjennomført mer enn 413 timer av 550 timer med pliktig norskopplæring. UDI mente at han ikke kunne unntas fra kravet, siden han ikke hadde dokumentert at han hadde fått vedtak om fritak, eller at han hadde bestått prøve i norsk muntlig og skriftlig på minimum nivå A2.

Vurdering og konklusjon

UNE mente at klageren ikke hadde plikt til å gjennomføre opplæring i norsk.

UNE viste til at utlendinger som har fylt 55 år og som fikk sin første tillatelse før 01.01.2017 ikke er omfattet av kravet om opplæring og avsluttende prøver i norsk og samfunnskunnskap. Kravet til opplæring og avsluttende prøver har senere blitt utvidet til også å gjelde personer mellom 55 og 67 år, med virkning fra 01.01.2017. Klageren hadde fylt 55 år da UDI fattet sitt vedtak, og han fikk sin første oppholdstillatelse som dannet grunnlag for permanent oppholdstillatelse før 01.01.2017. UNE mente derfor at han ikke var omfattet av kravet til opplæring i norsk.

Siden de øvrige vilkårene også var oppfylt, ble klageren gitt permanent oppholdstillatelse.

Var dette sammendraget nyttig?