Sist oppdatert: 26.03.2020 26.03.2020

Sammendrag: Familie

Klageren fikk ikke familieinnvandring med sin norske forlovede. Det var ikke sannsynlig at paret skulle gifte seg i Norge fordi det ikke var planlagt dato for vielsen og paret hadde kun møtt hverandre to ganger.

Sakens bakgrunn

Klageren fikk visum og var i Norge en kort periode i 2018. Hun oppga i søknaden at hun ikke hadde venner eller familie i Norge. Hun fikk senere samme år avslag på nytt visum for å besøke en søster med familie i Norge.
 
Klageren søkte om familieinnvandring med sin norske forlovede (referansepersonen) som hun møtte da hun var i Norge. De holdt kontakten med videosamtaler og han hadde besøkt henne en gang senere. 
 

Vurdering og konklusjon

UNE mente at det ikke var sannsynlig at paret skulle gifte seg i Norge innen seks måneder etter klagerens innreise. De hadde ikke planlagt dato for bryllupet og heller ikke gitt noen utfyllende opplysninger om bryllupet etter at UDI påpekte dette i vedtaket og i klageoversendelsen til UNE. Selv om det kan være vanskelig å planlegge et bryllup når saksbehandlingstiden er usikker, mente UNE at det var grunn til å forvente flere detaljerte planer enn det paret hadde opplyst. UNE la også vekt på at paret ble forlovet etter svært kort tid. De hadde møtt hverandre en gang da hun var i Norge og en gang etter at de ble forlovet.
 
UNE la også vekt på at klageren tidligere har gitt uriktige opplysninger for å få visum til Norge. Dette påvirket påliteligheten av klagerens forklaringer generelt. UNE trodde derfor mindre på klagerens forklaring om at paret kom til å gifte seg i Norge. 
 
Heller ikke vilkåret om at klageren må legge frem dokumentasjon på at hun er ugift og kan inngå ekteskap var oppfylt, se utlendingsforskriften § 9-5.
 
Det var heller ingen sterke menneskelige hensyn i saken ut fra den betydning begrepet har i utlendingsloven § 49.
 

Var dette sammendraget nyttig?