Sist oppdatert: 02.03.2021 02.03.2021

Sammendrag: Arbeid

Klageren fikk ikke arbeidstillatelse fordi han ikke hadde formell utdanning som viste at han var kokk. Praktisk erfaring i kombinasjon med formell utdannelse var heller ikke nok til å anse han som faglært kokk på bakgrunn av spesielle kvalifikasjoner.

Bakgrunn

 
Klageren søkte om midlertidig oppholdstillatelse som faglært arbeidstaker i 2020. Han skulle arbeide som kokk. Vedlagt søknaden var blant annet arbeidstilbud, arbeidskontrakt, CV, diplom og attester.
 

Vurdering og begrunnelse

 
UNE mente at klageren ikke hadde dokumentert formell kompetanse og kunne derfor ikke få oppholdstillatelse til å arbeide som kokk i Norge.
 
For å bli ansett som faglært arbeidstaker må utlendingen ha fagutdanning, fagbrev eller ha utdanning fra høyskole/universitet eller ha spesielle kvalifikasjoner. Fagutdanning betyr en fullført utdanning som minimum tilsvarer en treårig yrkesrettet utdanning på videregående skoles nivå i Norge.
 
Klageren hadde fremlagt dokumentasjonen på ettårig utdanning innen matproduksjon. Denne utdanningen tilsvarer ikke en minimum treårig yrkesrettet utdanning på videregående skoles nivå eller en fagskoleutdanning i Norge. UNE mente derfor at klageren ikke har sannsynliggjort å ha formell kompetanse som kokk.
 
Etter UNEs og UDIS faste praksis skal det mye til for å gi en tillatelse som faglært på bakgrunn av spesielle kvalifikasjoner. Det vil normalt kreve flere år med målrettet kompetanseheving gjennom opplæring og praktisk arbeid. Som hovedregel må klageren ha praktisk erfaring og opplæring av minst dobbelt så lang varighet som den manglende formelle utdanningen. Det stilles krav til grundig dokumentasjon på yrkeserfaring. Dokumentasjonen må inneholde detaljerte opplysninger fra tidligere arbeidsgivere om arbeidsforholdets varighet, opplæring, arbeidsoppgaver og klagerens kvalifikasjoner.

En utdanning som kokk tar fire år i Norge, noe som tilsier at klageren i utgangspunktet må ha åtte år med arbeidserfaring som kokk. Etter UNEs mening sannsynliggjorde ikke dokumentasjonen, i kombinasjon med klagerens ettårige utdanning i matproduksjon, at han har kompetanse som kokk som tilsvarer minst en norsk fagutdanning på videregående skoles nivå. Klageren hadde lang nok arbeidserfaring, men UNE mente at attestene ikke ga nok detaljer om hvilke arbeidsoppgaver han har hatt og hvilke faglige kvalifikasjoner han har oppnådd eller hans faglige utvikling som kokk. Det fremgikk heller ikke hva slags opplæring han har fått fra arbeidsgiverne.

Etter dette mener UNE at klagerens praktiske erfaring, i kombinasjon med klagerens formelle utdannelse i matproduksjon, ikke er tilstrekkelig til å anse klagerens som faglært kokk på bakgrunn av spesielle kvalifikasjoner.

Var dette sammendraget nyttig?