Sist oppdatert: 12.11.2020 12.11.2020

Sammendrag: Arbeid

Klageren ønsket å arbeide som faglært i Norge, men fikk avslag fordi han ikke kunne dokumentere at han hadde faglært kompetanse.

Bakgrunn

Klagerens arbeidsgiver søkte på vegne av klageren om oppholdstillatelse for å arbeide som kokk. Vedlagt søknaden var blant annet arbeidstilbud, fullmakt og arbeidsattester. UDI avslo søknaden fordi de mente at klageren ikke hadde dokumentert at han var faglært etter utlendingsreglene. I klagen påpekte arbeidsgiveren at klageren ikke hadde fagutdanning, men nesten 20 års erfaring fra yrket. UDI mottok også en ny arbeidsattest for klageren.
 

UNEs vurdering

For å bli ansett som faglært arbeidstaker må utlendingen ha fagutdanning, fagbrev eller ha utdanning fra høyskole, universitet eller ha spesielle kvalifikasjoner.
 
Fagutdanning betyr en fullført utdanning som minimum tilsvarer en treårig yrkesrettet utdanning på videregående skoles nivå i Norge. Spesielle kvalifikasjoner innebærer at utlendingen gjennom praktisk arbeidserfaring, eventuelt i kombinasjon med utdanning, ha fått kompetanse som tilsvarer minst en norsk fagutdanning på videregående skoles nivå. Det skal mye til for å gi en tillatelse som faglært på bakgrunn av spesielle kvalifikasjoner.
 
Klageren la frem dokumentasjon på over 14 års erfaring som kokk. UNE mente imidlertid at attestene ikke var detaljerte nok for å dokumentere at klageren har tilegnet seg spesielle kvalifikasjoner innen kokkefaget som tilsvarer minst en norsk fagutdanning på videregående skoles nivå. Arbeidsattestene som klageren la frem manglet blant annet opplysninger om opplæring i kokkefaget, detaljerte beskrivelser av klagerens arbeidsoppgaver og ansvarsområder, og hvilke kvalifikasjoner han hadde oppnådd. Søknaden ble derfor avslått.
 
 

Var dette sammendraget nyttig?