Sist oppdatert: 15.12.2020 15.12.2020

Sammendrag: Permanent oppholdstillatelse

Klageren fikk ikke permanent oppholdstillatelse fordi han ikke hadde forsørget seg selv det siste året.

Bakgrunn

UDI avslo klagerens søknad om permanent oppholdstillatelse fordi han ikke hadde dokumentert at han hadde gjennomført pliktig norskopplæring. Han hadde heller ikke dokumentert at han var fritatt fra norskkravet.

I klageomgangen la klageren frem dokumentasjon på at hadde fått fritak av sin hjemkommune fra kravet om opplæring i norsk og samfunnskunnskap.

Vurdering og konklusjon

UNE opprettholdt UDIs avslag med annen begrunnelse. UNE viste til at bestemmelsene om permanent oppholdstillatelse også stiller krav om at søkeren må ha forsørget seg selv det siste året. Se utlendingsloven § 62 bokstav f. Det vil si at han må ha hatt midler tilsvarende minst 82 % av lønnstrinn 19 i de siste tolv månedene. Se utlendingsforskriften § 11-11. Klageren hadde hatt en kombinasjon av studielån og inntekt i den aktuelle perioden, men det samlede beløpet var ikke tilstrekkelig til å oppfylle kravet til selvforsørgelse.

Klageren kom heller ikke inn under de gruppene som er fritatt for kravet om selvforsørgelse, se utlendingsforskriften § 11-11 tredje ledd. Det var heller ikke «særlige grunner» i klagerens sak som tilsa at det kunne gjøres unntak, se § 11-11 fjerde ledd.

Var dette sammendraget nyttig?