Sist oppdatert: 27.01.2020 27.01.2020

Sammendrag: Beskyttelse(Asyl)/ot-hum

Nemnda kom til at klageren var flyktning. Sentrale elementer i vurderingen var menneskehandel og om klageren risikerte forfølgelse fordi søsteren hadde vært informant i et kriminelt miljø.

Sammendraget gjelder en kvinne som var blitt utsatt for menneskehandel. Klagerens søster var avslørt som informant i et kriminelt miljø. Dette ble lagt til grunn i en dom fra tingretten.
Nemnda mente at selv om klageren var blitt utsatt for menneskehandel så risikerte hun ikke å bli forfulgt av bakmennene i miljøet. Hendelsen lå langt tilbake i tid og hun hadde brutt med miljøet. Klageren hadde flere ganger vært frivillig tilbake i Norge etter dette, uten å ha blitt utsatt for noe.
Deretter vurderte nemnda om klageren riskerte å bli drept eller bli utsatt for overgrep på grunn av søsterens aktiviteter som informanti et kriminelt miljø. Nemnda vurderte også om hjemlandets myndighet har evne og vilje til å gi klageren beskyttelse.
I dette spørsmåletdelte nemndaseg i et flertall og et mindretall. Flertallet mente at klageren riskerte alvorlige overgrep ved retur og at myndighetene ikke hadde evne og vilje til å beskytte henne. Mindretallet var uenig og la vekt på informasjon fra Landinfo under nemndmøtet.
Klageren hadde fremlagt pass. Nemnda mente derfor at klageren hadde dokumentert sin identitet.
Klageren fikk en ordinær tillatelse uten begrensinger.

Var dette sammendraget nyttig?