Sist oppdatert: 19.01.2020 19.01.2020

Sammendrag: Beskyttelse(Asyl)/ot-hum

Saken ble behandlet av nemndleder etter forberedelse fra sekretariatet da det ikke er vesentlige tvilsspørsmål.

Anmodningen ble tatt delvis til følge.

Sammendraget gjelder kvinne med barn, hvor barnet er gitt tillatelse av UDI.

Klageren fremla ikke pass eller identitetsdokumenter.

Klageren fikk endelig avslag på beskyttelse i 2012. Klageren ble på grunn av ulovlig opphold i Norge endelig utvist med innreiseforbud i 2015. Klageren fikk i 2018 en sønn. Sønnen ble gitt en 38 (5) tillatelse av UDI på grunn av sterke menneskelige hensyn. UDI la vekt på barnets helseproblemer. Tillatelsen ble gitt for et år med mulighet for fornyelse på bakgrunn av oppdaterte helseopplysninger.

UNE bemerket at klageren er sønnens eneste omsorgsperson. Sett hen til barnets helseproblemer og lave alder, vil det være svært uheldig om mor må forlate Norge. UNE kom til at mor burde innvilges midlertidig oppholdstillatelse, for å forhindre at barnet blir uten forsvarlig omsorg. Det ble i helhetsvurderingen lagt vekt på hensynet til barnets beste, jf. Barnekonvensjonen art 3 og 9. UNE omgjorde samme dag sitt vedtak om utvisning.

Oppgitt identitet ble ansett ikke sannsynliggjort.

Tillatelsen ble gjort begrenset på bakgrunn av at det er tvil om klagerens identitet, og at klagerens tillatelse bygget på sønnens midlertidige tillatelse. Tillatelsen hadde samme varighet, og kan fornyes på vilkår av sønnens tillatelse.

Var dette sammendraget nyttig?