Sist oppdatert: 19.01.2020 19.01.2020

Sammendrag: Reisedokumenter

Saken behandlet i nemnd med personlig fremmøte

Klagen ble tatt til følge. Dissens.

Mann, ca. 40 år søkte om nytt reisebevis i 2016.

Klageren fremla ikke identitetsdokumenter. Han fikk opphold, beskyttelse og reisebevis i 2004. Han søkte i 2005 om endring av fødselsår. Han fikk fornyet og varig opphold på opprinnelig identitet. Han fikk også nytt reisebevis på samme identitet. Han fikk avslag på statsborgersøknad i 2011 og avslag på fornyet reisebevis i 2016 på grunn av hans opplysninger og tidligere ønske om å endre alder. Han fastholdt at opplysningene om nytt fødselsår og yngre alder var korrekt.

Nemnda bemerket blant annet at tvil om identitet kun er fremskapt gjennom hans egne opplysninger og ønske om å endre fødselsår etter at han hadde fått beskyttelse.

Flertallet, nemndmedlemmene, mener at klagerens forklaring om opplysningen i telefonsamtale med moren, etter at han fikk opphold i Norge, om når han er født, er troverdig og kan legges til grunn. Flertallet viser til at klageren tok opp behovet for korrigering av eget initiativ og har holdt fast ved det i 15 år, og ser heller ikke at han har noe å tjene på endringen.

Mindretallet, nemndleder, mener at klageren ikke har gitt en tilstrekkelig god forklaring på hvorfor årstallet skal endres. Mindretallet finner ikke det ene årstallet mer sannsynlig enn det andre, og bemerker også at klageren på et tidlig tidspunkt ga en annen og motstridende forklaring om hva han opplyste i et annet land han søkte beskyttelse, hvorfor det ble feil registrert og når han visste hva som var korrekt

Oppgitt identitet ble ansett sannsynliggjort.

Reisebevis for flyktning, gyldig i fem år for reiser i hele verden, unntatt hjemlandet, kan gis.

Var dette sammendraget nyttig?