Sist oppdatert: 19.01.2020 19.01.2020

Sammendrag: Beskyttelse(Asyl)/ot-hum

Saken ble behandlet av nemndleder etter forberedelse fra sekretariatet da det ikke er vesentlige tvilsspørsmål. Klagen ble ikke tatt til følge.

Kvinne søkte om beskyttelse i Norge. Klageren hadde med seg pass og nasjonalt ID-kort. Hun kom til Norge på Schengen-visum.

Klageren opplyste at hun frykter å bli fengslet og drept ved retur fordi hun i 2016 hadde sydd banderoler for Mkoko som stilte som motkandidat i daværende presidentvalg.

UDI avslo søknaden fordi de mente at klageren ikke var å anse som flyktning etter flyktningkonvensjonens definisjon, se utlendingsloven § 28 første ledd bokstav a. UDI skrev følgende i sin begrunnelse:

Vi har vurdert anførslen din om at du vil bli fengslet og kanskje forsvinne i fengselet fordi du sydde banderoler for den sittende presidentens motstander, Mkoko, ved valget i 2016. Vi viser til at du har opplyst at du i juli 2018 ble anholdt og satt i varetekt på politistasjonen i Brazzaville uten å bli avhørt, og et døgn senere sluppet, uten at politiet foretok seg noe. Det er ingen opplysninger i saken din som skulle tilsi at denne anholdelsen har noen årsakssammenheng med ditt arbeid for Mkoko i 2016. Din anførsel om at du er utsatt på grunn av syarbeidet du utførte i 2016 fremstår som en subjektiv frykt som ikke har hold i objektive fakta.

Når det gjelder dine opplysninger om at du i 2016 ble hentet av uniformerte menn om natten og holdt av dem i ti dager et sted der du ble utsatt for overgrep og vold, for senere å bli sluppet mot et stort pengebeløp, så er det ingen opplysninger i saken som i tilstrekkelig grad sannsynliggjør at dette eller liknende hendelser vil gjenta seg ved retur. Vi har her sett hen til at du ikke har kunnet redegjøre for hvem disse mennene var eller hvilket myndighetsorgan de kom fra, dessuten har du levd i Brazzaville og jobbet som skredder, det samme yrket du hadde da dette hendte, uten at noe har skjedd. Vi mener derfor at du ikke i tilstrekkelig grad har kunnet vise til at det foreligger en fremtidig risiko som følge av det arbeidet du har utført for Mkoko.

UNE var enig i UDI sin vurdering. UNE bemerket videre at klageren ikke har en profil som er sammenlignbar med personer som har blitt fengslet og utsatt for sterke reaksjoner på grunn av sin politiske aktivitet. UNE la også vekt på at klageren ifølge egne opplysninger ikke hadde et kritisk ståsted eller har gitt uttrykk for kritiske synspunkter.

Videre vurderte UNE at den generelle sikkerhetssituasjonen ikke var til hinder for retur til Kongo-Brazzaville, jf. lovens § 28 første ledd bokstav b. UNE kom til at det heller ikke forelå sterke menneskelige hensyn, jf. § 38.

Var dette sammendraget nyttig?