Sist oppdatert: 19.01.2020 19.01.2020

Sammendrag: Beskyttelse(Asyl)/ot-hum

Saken behandlet i nemnd med personlig fremmøte

Klagen ble enstemmig tatt til følge.

Mann klaget over at han ble ekskludert fra flyktningekonvensjonen på grunn av sitt arbeid på en sivil arbeidsplass. Dette arbeidet ble av UDI ansett å innebære et vesentlig bidrag til regimets krigsforbrytelser, og han ble følgelig ikke gitt asyl.

I klageomgangen viste han bl a til at det faktum UDI bygget på ikke var riktig og at UDIs vurdering ikke var riktig og at det bl a ikke var lagt tilstrekkelig vekt på at han handlet under sterkt press. Etter at han forlot hjemlandet og derved sitt arbeid, var han for øvrig blitt etterlyst av myndighetene fordi han også hadde undratt seg militærtjeneste. Nemnda var enig med UNHCRs vurdering av at retten til å nekte avtjening i det syriske militæret er i tråd med formålet til flyktningkonvensjonen, idet tjenestegjøring kan innebære en plikt til å utføre handlinger i strid med krigens rett:

"recognizing the right of individuals to object to military service on the grounds that serving in the army would mean having to engage in activities which constitute violations of international humanitarian, criminal or human rights law, and granting refugee status in such cases, is consistent with the rationale underlying the exclusion clauses in the 1951 Convention."

Videre mente nemnda at det ikke var grunnlag for å ekskludere klageren da nemnda fant at det fremsto som usikkert om klagerens handlinger kunne anses som medvirkning til krigsforbrytelser. Videre mente nemnda at klagerens handlinger heller ikke var betydelige. Nemnda la til grunn at beviskravet var vanlig sannsynlighetsovervekt.

Oppgitt identitet ble ansett sannsynliggjort gjennom fremleggelse av en rekke originaldokumenter.

Klageren fikk beskyttelse for 3 år etter utlendingsloven § 28 første ledd bokstav a.

Var dette sammendraget nyttig?