Sist oppdatert: 19.01.2020 19.01.2020

Sammendrag: Familie

Saken behandlet av nemndleder etter forberedelse fra sekretariatet da det ikke er vesentlige tvilsspørsmål.

Klagen ikke tatt til følge

Klageren søkte om familieinnvandring med sin søster, og det var opplyst at klageren var referansepersonens fosterbarn.

For å kunne få tillatelse etter utlendingsforskriften § 9-7 første ledd bokstav c som fosterbarn under 18 år er det et vilkår at det må være godtgjort at klageren er et etablert medlem av referansepersonens husstand.

UNE mente at vilkåret ikke var oppfylt i denne saken da klageren ikke hadde bodd sammen med referansepersonen siden 2004. Økonomisk forsørgelse fra referansepersonen innebærer ikke at klageren er en del av referansepersonens husstand.

UNE mente ikke at det forelå sterke menneskelige hensyn etter utlendingsloven § 49. Det var i saken anført at klageren ikke hadde noen andre enn referansepersonen til å ta vare på seg, og at det er vanskelig å få jobb og kunne greie seg selv i Brasil. UNE anså imidlertid ikke at

klagerens situasjon var så spesiell og tungtveiende at nektelse av oppholdstillatelse ville være

urimelig. Det ble også vist til at klageren var fylt 18 år, og at han regnes som voksen og i stand til å ta vare på seg selv. Det ble i vurderingen sett hen til EMK art. 8 og retten til respekt for familieliv. I utgangspunktet er ikke relasjonen mellom voksne søsken omfattet av begrepet "familieliv". UNE mente ikke at det var opplysninger i denne saken som tilsa en annen vurdering.

Var dette sammendraget nyttig?