Sist oppdatert: 19.01.2020 19.01.2020

Sammendrag: Statsborgerskap

Saken behandlet i nemnd med personlig fremmøte

Klagen tatt til følge. Enstemmig.

Spørsmålet var om klagerens identitet kunne anses klarlagt. Klageren hadde fremlagt identitetsdokumentet som var blitt verifisert som falske/forfalskede av NID. Samtidig hadde to undersøkelser av irakiske registre gjenfunnet hans oppgitte identitet. Kunne dette medføre at identiteten var tilstrekkelig klarlagt?

Nemnda la til grunn at både statsborgerbevis og ID-kort var forfalsket, etter at NID hadde vitnet i nemndmøtet om innholdet i sine rapporter. Om verifiseringene i irakiske registre bemerket nemnda først at muligheten for at klageren er en imposter fremsto som fjerntliggende. Videre ble det lagt vekt på at den siste verifiseringen ble gjort i regi av norske myndigheter og etter mer betryggende rutiner enn tidligere. Det tilsa at det burde legges noe mer vekt på denne verifiseringen. Nemnda så videre hen til at klageren ikke har oppgitt ulike identitetsopplysninger i noen sammenheng. Han hadde imidlertid gitt noe ulike forklaringer om sine bosteder i Irak, som var egnet til å svekke hans troverdighet.

I den samlede vurderingen var nemnda i betydelig tvil, og fant at klagerens troverdighet var betydelig svekket pga. de forfalskede dokumentene. Under sterk tvil kom nemnda likevel til at den siste verifiseringen fra PU tilsa at identiteten var klarlagt.

Var dette sammendraget nyttig?