Sist oppdatert: 19.01.2020 19.01.2020

Sammendrag: Statsborgerskap

Saken behandlet av nemndleder etter forberedelse fra sekretariatet da det ikke er vesentlige tvilsspørsmål.

Klagen ble ikke tatt til følge.

Gutt under 18 år søkte om norsk statsborgerskap. I klagen ble det blant annet opplyst at norsk statsborgerskap var viktig for at han skulle kunne representere Norge i internasjonale mesterskap i idretten sin, og at dette også var av betydning for idrettsforbundet.

UNE bemerket blant annet at bestemmelsene om oppholdstid ikke åpner for skjønnsmessige vurderinger. Klageren hadde en oppholdstid på litt over 4 år, og oppfylte ikke vilkåret om 5 års oppholdstid i Norge etter statsborgerloven § 11.

Ingen av klagerens foreldre var norske borgere, og han var dermed ikke omfattet av statsborgerloven § 17 som gjelder søkere under atten år som har to års oppholdstid med tillatelse av minst ett års varighet.

Klageren fylte heller ikke vilkåret om oppholdstid for idrettsutøvere som særlig gruppe, i statsborgerloven § 18 jf. statsborgerforskriften § 8-1 for idrettsutøvere. Etter denne bestemmelsen er det et vilkår om minst seks år oppholdstid i riket de siste ti årene, med oppholdstillatelse av minst ett års varighet.

UNE mente at det ikke forelå særlig sterke grunner for å gjøre unntak i medhold av statsborgerloven § 19. UNE viste til at det er klart uttalt i forarbeidene til statsborgerloven at § 19 ikke skal være en vei til å etablere særlige regler for grupper av søkere. I slike tilfeller er det opp til politiske myndigheter å endre reglene. Når det foreligger en særskilt bestemmelse for idrettsutøvere som vil delta i store internasjonale mesterskap for Norge, vil de konkrete omstendighetene i denne saken ikke gi grunnlag for å gjøre ytterligere unntak fra det som gjelder for denne gruppen generelt. UNE vurderte særlig Grunnloven § 104 og FNs barnekonvensjon art. 3. Selv om barnets beste skulle være å bli norsk borger nå, mente UNE at dette hensynet ikke veier så tungt at det gir grunn til å dispensere fra vilkårene om oppholdstid. UNE la vekt på at klageren har permanent oppholdstillatelse i Norge og vil kunne søke om statsborgerskap på nytt når vilkåret om oppholdstid blir oppfylt.

Var dette sammendraget nyttig?