Sist oppdatert: 19.01.2020 19.01.2020

Sammendrag: Beskyttelse(Asyl)/ot-hum

Saken ble behandlet i nemnd uten personlig fremmøte fordi dette ikke var nødvendig av hensyn til de spørsmål som bød på vesentlig tvil.

Anmodningen ble ikke tatt til følge. Enstemmig.

Kvinne søkte asyl i juni 2013. Hun anførte problemer som følge av involvering/engasjement i en forening som undersøkte myndighetsmisbruk. Hun opplyste blant annet at hun skulle ha sittet fengslet i 6 måneder som følge av dette. Hun ble ikke trodd og hennes asylforklaring ble ikke lagt til grunn. Endelig avslag fra UNE i desember 2013.

Klageren inngikk ekteskap med kongolesisk mann bosatt i Norge i november 2013. Klagerens ektefelle hadde kommet til Norge i familiegjenforening med en tidligere ektefelle. Klageren fremmet søknad om familiegjenforening med ektefellen, men fikk avslag da ID ikke var dokumentert samt at inntektskravet ikke var oppfylt.

Paret fikk en sønn i 2015.

Klagerens ektefelle og sønn ble norske statsborgere i 2017.

I september 2017 ble avslaget på søknad om vern og opphold på humanitært opphold begjært omgjort. Klageren viste til at ektefellen var nestleder i en norsk forening som støttet en opposisjonell i Kongo. Ektefellens aktiviteter gjorde at klageren ville risikere problemer med kongolesiske myndigheter ved retur.

Nemnda fant at det var tvilsomt om klagerens ektefelle hadde utvist noen aktivitet til støtte for denne opposisjonelle, utover å være registrert i Brønnøysund som nestleder i en forening. Om ektefellen hadde utvist aktiviteter/støtte til fordel for denne opposisjonelle var det lite trolig at det var noe kongolesiske myndigheter ville bry seg om. Landinfo forklarte seg i nemndmøte og var tydelig på at vedkommende opposisjonell var nylig domfelt for korrupsjon og kunne ikke stille til valg.

Var dette sammendraget nyttig?