Sist oppdatert: 19.01.2020 19.01.2020

Sammendrag: Beskyttelse(Asyl)/ot-hum

Saken behandlet i nemnd med personlig fremmøte

Klagen ikke tatt til følge. Dissens.

Kvinne søkte om beskyttelse og oppga å være etnisk somalisk fra Ogaden i Etiopia. Hun la ikke frem pass eller annen gyldig dokumentasjon på sin identitet. Klageren la frem kebellekort. Som grunnlag for søknaden oppga klageren at hun søkte om beskyttelse fordi hun måtte rømme fra sin voldelige tante og onkel som ville tvangsgifte henne til en eldre mann.

Nemndas flertall la ikke klagerens forklaring til grunn. Nemnda bemerket blant annet at: Klageren har etter flertallets vurdering ikke gitt noen troverdig forklaring på hvorfor familien er så liten, hvorfor hun har så få gjenlevende familiemedlemmer og hvorfor hun ikke har mer kunnskap om sin fars og sin mors familie. Nemndas flertall er etter dette kommet til at klageren tilbakeholder informasjon om sin familie og nettverk, og finner at klagerens opplysninger om at hun ikke har familie i Degahbur eller i Ogaden for øvrig, ikke kan legges til grunn.

Videre finner nemndas flertall at klagerens forklaring om sin oppvekst i Somaliregionen, generelt sett er kortfattet og begrenset, og i liten grad vitner om et levd liv. Samlet sett mente flertallet at klageren hadde så lite opplysninger om sitt hjemsted, sin familie og sin oppvekst, at det var grunn til å stille spørsmål ved om klageren var etiopisk borger.

UDIs avslag ble opprettholdt.

Var dette sammendraget nyttig?