Sist oppdatert: 19.01.2020 19.01.2020

Sammendrag: Arbeid

Saken ble behandlet i nemnd uten personlig fremmøte fordi klageren befant seg i hjemlandet.

Klagen ble tatt til følge. Enstemmig.

Kvinne søkte om midlertidig oppholdstillatelse som au pair.

UDI avslo søknaden fordi vilkåret om kulturutveksling ikke ble ansett oppfylt. UDI mente at det var tvil om kulturutveksling var klagerens hovedformål, og viste til at klageren har en søster som bor i nærheten av vertsfamilien, samt til at klagerens andre søster var au pair for den samme vertsfamilien for noen år siden.

Nemnda bemerket blant annet at den omstendighet at klageren søker om tillatelse for å komme til den samme vertsfamilien som en av hennes søstre tidligere har vært hos ikke i seg selv er noe som tilsier at hovedformålet med hennes søknad ikke er kulturutveksling. Ut fra opplysningene om vertsfamilien og deres liv, la nemnda til grunn at såvel familiens engasjement i økologisk jordbruk og matkultur, og deres deltakelse i et aktivt musikkmiljø vil kunne bidra til å realisere formålet om kulturutveksling. Selv om en au pair tillatelse ikke gir adgang til å utføre ordinært gårdsarbeid, kunne nemnda ikke se at det vil være til hinder for at klageren deltar sammen med familien i deres gjøremål når de er på gården i tilknytning til høytider og ferier.

Når det gjaldt søsteren som bor i nærheten av vertsfamilien, mente nemnda etter en konkret vurdering at det ikke i seg selv er til hinder for at formålet om kulturutveksling vil bli oppfylt. Nemnda viste til at det fremkommer av sakens opplysninger at søsteren arbeider som helsefagarbeider i turnusordning, er aktiv i kirken og er gift med en norsk mann som har en gård utenfor byen hvor de tilbringer mye tid. Nemnda finner i dette tilfellet at søsteren og hennes nettverk også kan være en inngangsport for klageren til kontakt med et større norsk miljø i tillegg til den kjennskap hun vil få til norsk språk og kultur hun får gjennom vertsfamilien.

Nemnda var i noe tvil, men kom etter en konkret og helhetlig vurdering til at det er sannsynlighetsovervekt for at vilkåret om kulturutveksling er oppfylt. De øvrige vilkårene for en tillatelse som au pair var oppfylt.

Oppgitt identitet ble ansett sannsynliggjort. Klageren ble gitt tillatelse som au pair for to år.

Var dette sammendraget nyttig?