Sist oppdatert: 19.01.2020 19.01.2020

Sammendrag: Statsborgerskap

Saken behandlet i nemnd med personlig fremmøte.

Klagen ble ikke tatt til følge. Enstemmig.

Kvinne søkte beskyttelse i 2008. Oppga navn og fødselsår som senere er fastholdt. Ikke fremlagt noen id-dokumenter eller annet. Oppgav at hun kom fra Nedre Shabelle. Språktest knyttet henne til Nord-Somalia. Fikk likevel innvilget asyl av UDI.

Søkte om norsk statsborgerskap 2016, men fikk avslag av UDI grunnet tvil om identiteten. Avslaget ble påklaget til UNE bl.a. under henvisning til at språktesten ikke kunne legges til grunn. UNE fikk foretatt en ny vurdering basert på samme opptak som tidligere. Også denne gangen ble det konkludert med Nord-Somalia.

Klageren forklarte seg for nemnda. Nemnda konkluderte med at klagerens generelle troverdighet var så svekket at hennes identitet ikke kunne anses sannsynliggjort med mer enn 50 %. Nemnda viste til en rekke forhold som bidro til hennes svekkede troverdighet, bl.a. den nye språktesten, hennes forklaring som stred mot landinformasjonen på flere områder, manglende kunnskap om familie og klan, lite troverdig forklaring om hjemstedet, flukten fra Somalia, reisen til Norge m.m.

Nemnda hadde merket seg at hun fasthold navn og dato for fødsel, men nemnda kunne ikke se at dette var avgjørende. Det var det heller ikke at hennes søster har fått norsk statsborgerskap. Klagen ikke tatt til følge.

Var dette sammendraget nyttig?