Sist oppdatert: 19.01.2020 19.01.2020

Sammendrag: Utvisning

Saken behandlet i nemnd med personlig fremmøte.

Klagen ble tatt til følge. Enstemmig.

Kvinne søkte beskyttelse i Norge 2008 og oppga feilaktig at hun var fra Eritrea, hun oppga uriktig identitet, herunder at hun var betydelig yngre enn hun faktisk var. Til tross for manglende tillatelser, reiste klageren inn og ut av Norge ved flere anledninger, og hun oppholdt seg her i til dels lengre perioder. Dette kunne hun gjøre, fordi hun hadde oppholdstillatelse i Italia. Hun ble utvist som følge av de uriktige opplysningene og de ulovlige innreiser/opphold. Dette ble påklaget, og hovedanførselen var at hun hadde født et barn, og at barnet var norsk borger. Klageren var alene med omsorgen. Barnet hadde helseutfordringer som til tider krevde hurtig legebehandling. Barnets far var rusavhengig og kunne ikke være noe omsorgsalternativ.

Nemnda bemerket blant annet at saken omfattet meget alvorlig brudd på utlendingsloven, og de grunnleggende vilkårene for utvisning var klart oppfylt. Sakens tema var hvorvidt en utvisning ville være et uforholdsmessig tiltak overfor klagerens sønn på 4 ½ år.

Nemnda pekte på at det ville gitt svært uheldige signaler til andre i samme situasjon dersom graviditet og fødsel i Norge skulle medføre at et utvisningsvedtak var uforholdsmessig.

Etter en bred gjennomgåelse av avgjørelser og andre rettskilder på feltet, falt nemnda under adskillig tvil ned på at hensynet til sønnen, som var sårbar og hadde helseutfordringer, måtte tilsi at utvisningsvedtaket i dette tilfelle måtte anses som uforholdsmessig.

Oppgitt identitet ble ansett ikke sannsynliggjort.

Var dette sammendraget nyttig?