Sist oppdatert: 19.01.2020 19.01.2020

Sammendrag: Beskyttelse(Asyl)/ot-hum

Saken behandlet i nemnd med personlig fremmøte.

Klagen tatt til følge. Enstemmig.

Sammendraget gjelder mor og to barn.

Kvinne med to barn søkte beskyttelse i november 2011. Anførte forfølgelsesfare grunnet voldelig og narkoman ektemann/far som også hadde anmeldt dem til myndigheten for konvertering. Mor skal også være anmeldt for kidnapping av barna.

Nemnda bemerket innledningsvis at den ikke så noen grunn til å stille mindre krav til moren i saken selv om hun ble anført å være analfabet. Hun fremstod som svært ressurssterk kvinne og det ble ansett å være en nedvurdering av hennes evner å stille mindre krav til henne.

Flertallet, nemndlederen og et nemndmedlem, stilte spørsmål ved klagernes troverdighet og deres forklaring.

Nemnda, særlig flertallet, var i betydelig tvil om risikoen ved en eventuell retur, men tvilen kom klagerne til gode i forhold til forholdene i Iran og den aktivitet de skal ha utøvd der. Nemnda la til grunn at de hadde drevet evangeliserende virksomhet i Norge og et barn var døpt etter eget ønske i Norge. Etter en helhetsvurdering kom nemnda til at de fylte vilkårene for å bli ansett som flyktninger etter utl. § 28 (1) a).

Oppgitt identitet ble kun ansett sannsynliggjort. Tillatelsen ble gjort tidsmessig begrenset av hensyn til fortsatt id-kontroll.

Nemnda bemerket også: «For ordens skyld påpekes det at klagerne har i stor grad bygget sin anmodning om beskyttelse på at ektefelle/ far er narkoman og har utsatt dem for fare. Han skal også ha konvertert til kristendommen, men så gått tilbake til Islam. Han skal ha avslørt dem overfor både myndigheter og familie. En eventuell senere søknad om familieinnvandring fra ham må vurderes konkret, men det må spørres om en tillatelse ikke vil være i strid med forutsetningene for den tillatelsen som nå gis for klagerne, jf. utl. § 51. En slik tillatelse vil også være egnet til å svekke den generelle troverdigheten til klagernes forklaring.»

Var dette sammendraget nyttig?