Sist oppdatert: 19.01.2020 19.01.2020

Sammendrag: Beskyttelse(Asyl)/ot-hum

Saken er behandlet av nemndleder etter forberedelse fra sekretariatet da det ikke er vesentlige tvilsspørsmål.

Anmodningen ble tatt delvis til følge.

Mann søkte om beskyttelse og opphold på humanitært grunnlag i 2009. Det ble ikke fremlagt pass. Som dokumentasjon på sin identitet fremla han etiopisk førerkort, nasjonalt ID-kort og vitnemål.

Klageren anførte han risikerte å bli drept ved retur til Etiopia fordi han var medlem av det politiske partiet Oromo Peoples Congress. Klageren fikk endelig avslag på søknaden i 2012. Etter UNEs vurdering hadde klageren ikke utvist politisk aktivitet av en slik art eller omfang at han kunne anses som sentral i det opposisjonelle miljøet i Etiopia.

I 2017 ba klageren for fjerde gang UNE om å omgjøre vedtaket. Det ble anført at klageren måtte gis opphold fordi hans sønn er diagnostisert med barneautisme og har spesielle og omfattende oppfølgingsbehov. Fars tilstedeværelse og oppfølging ble ansett spesielt viktig for barnets utvikling.

Etter en helhetsvurdering, hvor det ble sett hen til helseuttalelser i saken, kom UNE til at det var til barnets beste at klageren fikk bli i Norge og at det var sterke menneskelige hensyn i saken. Det ble i vurderingen tatt hensyn til at barnet var i en sensitiv periode for læring og utvikling på grunn av sin lave alder. Innvandringsregulerende hensyn ble ikke tillagt avgjørende vekt.

Tillatelsen ble gjort begrenset på grunn av tvil om klagerens identitet. Det ble imidlertid lagt til grunn som sannsynliggjort at klageren er borger av Etiopia.

Tillatelsen ble gitt for 1 år. Begrensningene kan oppheves ved at pass fremlegges.

Var dette sammendraget nyttig?