Sist oppdatert: 19.01.2020 19.01.2020

Sammendrag: Beskyttelse(Asyl)/ot-hum

Saken behandlet i nemnd med personlig fremmøte

Anmodningen ble ikke tatt til følge. Dissens.

Mann, 22 år, søkte beskyttelse i 2015 og hadde fått endelig avslag på sin søknad om beskyttelse, basert på et annet grunnlag enn konvertering som ble anført etter endelig avslag.

Klageren har fremlagt pass og nasjonalt identitetskort. Klageren opplyste i nemndmøtet at han ikke hadde forklart seg sant om sin familiebakgrunn da han mente at opplysninger om morens familie kunne svekke asylgrunnlaget hans. Han ville imidlertid snakke sant i nemndmøtet da han nå hadde konvertert til kristendom, og som kristen kunne han ikke lyve. Han var heller ikke redd for konsekvensene lenger da Jesus beskyttet ham. Han fortalte hvordan han hadde blitt kjent med kristendom i Norge og konvertert her, og hva slags arbeid og misjonering han bedrev. Han har fortalt familien i hjemlandet at han har konvertert og de vil ikke ha noe mer med ham å gjøre.

Nemnda bemerket blant annet at passformularet ikke syntes forfalsket, men at id-kortet gjorde det og at klageren bekreftet det og forklarte hvorfor han hadde skaffet et som var falsk. Nemnda er delt i vurderingen av klagerens troverdighet, og mener at den er generelt svekket, da han erkjenner at tidligere forklaring er usann og nå har et nytt beskyttelsesbehov som følge av konverteringen. Flertallet kan ikke se at hans forklaring om hvordan han er konvertert og nå er kristen er troverdig. Flertallet viser til at han har vist at han bevisst er villig til å forklare seg usant når det gagner hans sak. Flertallet mener også at tidsaspektet taler sterkt mot at konverteringen fremstår som seriøs, og kan heller ikke se at klageren har noe å frykte fra familien eller lokalsamfunnet, og heller ikke som kurder, araber eller foreldrenes blandingsekteskap. Mindretallet mener at klageren fremstår som en god kristen, selv om vekkelsen gikk vel raskt og han ble tidlig klar for dåp. Mindretallet mener han risikerer forfølgelse i hjemlandet som følge av konverteringen.

Oppgitt identitet er tidligere ansett ikke sannsynliggjort og ble nå ikke nødvendig å ta endelig stilling til.

Var dette sammendraget nyttig?