Sist oppdatert: 19.01.2020 19.01.2020

Sammendrag: Reisedokumenter

Saken ble behandlet i nemnd uten personlig fremmøte fordi dette ikke var nødvendig av hensyn til de spørsmål som bød på vesentlig tvil.

Klagen ble tatt til følge.

Enstemmig.

Kvinne søkte beskyttelse i 2009. Ved UDIs vedtak ble hun innvilget beskyttelse i medhold av lovens § 28 første ledd bokstav b. UDI la imidlertid ikke til grunn klagerens opplysninger om identitet, herunder hennes opplysninger om at hun tilhørte klanen Ashraf. UDI viste blant annet til at klageren, ved registrering og i asylintervju, hadde avgitt noe ulike opplysninger om klanrekke. Klageren ble derfor ikke innvilget reisebevis for flyktninger.

Etter en konkret vurdering kom nemnda enstemmig til at klagerens opplysninger om identitet kunne anses sannsynliggjort. Nemnda vurderte spesielt hvorvidt det kunne legges til grunn at hun tilhørte klanen Ashraf og kom til at dette måtte legges til grunn som sannsynliggjort.

Nemnda viste til foreliggende landinformasjon som tilsier at Ashraf er en gruppe med religiøs status og skal være direkte etterkommere av profetens datter Fatimas to sønner Hassan og Hussein. Ashraf er således inndelt i gruppene Hassan og Hussein. Innen disse gruppene er det ingen klar inndeling av undergrupper. Ulike kilder nevner ulike undergrupper, men det er også opplyst at disse opplistingene ikke må anses uttømmende eller avklarte.

Nemnda viste også til landrådgivers forklaring i nemndmøtet. Også han fremhevet at Ashraf står utenfor det somaliske klansystemet og at Ashraf-gruppen, blant muslimer, tradisjonelt sett anses for å ha en høy status, da de anses som etterkommere av profetens datters to sønner. Når det gjelder den videre gruppeinndeling, er ikke Ashraf like klare på disse gruppene/navnene. Det er ikke det samme rigide oppsett på klanrekker som hos de somaliske klanene. Landrådgiver ga uttrykk for at for en Ashraf vil kunnskap om undergrupper være mindre viktig enn mer aktuell og «operativ» kunnskap, eksempelvis om hvilke somaliske klaner det er inngått allianser med. Slik kunnskap er særlig viktig for menn.

Etter en konkret vurdering av klagerens forklaring og foreliggende landinformasjon, kom nemnda enstemmig til at klageren hadde sannsynliggjort sin identitet, herunder at hun er Ashraf.

Vilkårene for å innvilge klageren reisebevis for flyktninger ble således ansett oppfylt.

Var dette sammendraget nyttig?