Sist oppdatert: 19.01.2020 19.01.2020

Sammendrag: Familie

Saken behandlet av nemndleder etter forberedelse fra sekretariatet da det ikke var vesentlige tvilsspørsmål.

Klagen ble ikke tatt til følge.

Kvinne fra Kenya søkte om midlertidig oppholdstillatelse i familieinnvandring med sin sønn, jf. utlendingsloven § 44. Søknaden ble fremmet fra riket. UDI anmodet om dokumentasjon på hvorvidt klageren hadde fått utstedt passet vedlagt søknaden ved personlig oppmøte. Klageren hadde ved tidligere søknad om oppholdstillatelse anført at det ikke var mulig å få utstedt pass ved den kenyanske ambassaden i Stockholm uten gyldig nasjonalt ID-kort. UDI opplyste at de ikke kunne legge identiteten i passet til grunn hvis det var utstedt uten personlig oppmøte.

Klagerens fullmektig opplyste at passet var utstedt ved passkontoret i Kenya og ikke på ambassaden i Sverige. Klagerens mor hadde fått passet utstedt på klagerens vegne og passet ble sendt klageren fra kenyanske myndigheter, samt en bekreftelse på at passet var ekte.

UDI innvilget klageren oppholdstillatelse i medhold av utlendingsloven § 38 femte ledd. UDI viste til at vilkårene for oppholdstillatelse etter utlendingsloven § 44 ikke var oppfylt, da klagerens fremlagte pass ikke var fremskaffet ved personlig oppmøte. UDI fant imidlertid at det forelå sterke menneskelige hensyn i saken. Formålet med å gi klageren oppholdstillatelse var å gi klageren anledning til å oppholde seg i Norge i påvente av at hun kunne dokumentere sin identitet i henhold til kravene i utlendingsforskriften § 10-2, jf. § 2-4.

Etter oversendelse av saken til UNE, fremla klagerens fullmektig bekreftelse fra kenyanske myndigheter på at klageren var rettmessig innehaver av fremlagt pass og at det var ekte, samt klagerens nasjonale ID-kort.

UNE mente det ikke var grunnlag for å oppheve begrensingene i klagerens tillatelse. UNE viste til at enhver utlending som kommer til Norge skal ha pass eller annet godkjent reisedokument, jf. utlendingsloven § 8 første ledd. Videre er det et vilkår for å godta pass som reisedokument at det er utstedt ved personlig fremmøte, se utlendingsloven § 2-4 første ledd annet punktum. UNE viste til at vilkåret ikke var oppfylt. UNE mente bekreftelsen fra kenyanske myndigheter ikke sannsynliggjorde at klageren hadde fått utstedt passet ved personlig oppmøte, da dokumentet kun bekreftet at klageren hadde vært ved passkontoret i hjemlandet for å bekrefte at hun er rettmessig eier av passet. UNE viste til at formålet bak vilkåret om at pass må være utstedt ved personlig oppmøte er fastsatt for å sikre at offentlig myndighet som utsteder passet gis en faktisk mulighet til å sikre at passet utstedes til riktig person, herunder at eventuelle underlagsdokumenter fremlagt tilhører den aktuelle personen. I denne saken forelå det ikke dokumentasjon på hva slags underlagsdokumenter klagerens mor hadde fremlagt for å få utstedt klagerens pass.

Var dette sammendraget nyttig?