Sist oppdatert: 19.01.2020 19.01.2020

Sammendrag: Permanent oppholdstillatelse

Saken ble behandlet av nemndleder etter forberedelse fra sekretariatet da det ikke er vesentlige tvilsspørsmål.

UDI fattet vedtak om bortfall av klagerens permanente oppholdstillatelse, og ga ikke klageren ny midlertidig oppholdstillatelse. UNE tok klagen over UDIs vedtak delvis til følge.

UNE la, i likhet med UDI, til grunn at vilkårene for å fatte vedtak om bortfall av klagerens permanente oppholdstillatelse på grunn av utenlandsopphold var oppfylt, jf. utlendingsloven § 62 sjette ledd. UNE sluttet seg også til UDIs vurdering om at unntaket fra regelen om bortfall i utlendingsforskriften § 11-8 annet ledd ikke gjelder for barn. Opplysninger i saken om at barnet ble fratatt passet og dermed ikke kunne reise tilbake ble derfor ikke avgjørende.

UNE la for øvrig til grunn at en feil i forhåndsvarselet fra politiet, der det var vist til reglene om tilbakekall i motsetning til bortfall, ikke kunne ha virket inn på bortfallsvedtakets gyldighet.

UNE kom til at det forelå sterke menneskelige hensyn som tilsa at klageren ble gitt en midlertidig oppholdstillatelse med varighet på 6 måneder etter utlendingsloven § 38. UNE la vekt på at klageren er barn og bor sammen med sin mor, som er norsk statsborger. Broren hadde fått oppholdstillatelse i familiegjenforening med moren. UNE mente klageren burde gis en tillatelse slik at han kunne søke om tillatelse i familiegjenforening med moren.

UNE mente det forelå særlige grunner som tilsa at tillatelsen ikke burde kunne fornyes og at den ikke skulle danne grunnlag for permanent oppholdstillatelse eller familieinnvandring. UNE viste til her til at begrunnelsen for å gi tillatelsen var at klageren skulle få mulighet til å søke om oppholdstillatelse i familiegjenforening fra Norge.

UNE bemerket at hensynet til barnets beste, herunder betydningen av klagerens tilknytning til Norge, helsemessige og andre forhold, vil vurderes av UDI dersom de ikke skulle finne grunnlag for å gi klageren midlertidig oppholdstillatelse i familiegjenforening med moren.

Var dette sammendraget nyttig?