Sist oppdatert: 19.01.2020 19.01.2020

Sammendrag: Arbeid

Saken ble behandlet i sekretariatet iht delegasjon i interne retningslinjer.

Klagen ble ikke tatt til følge.

Mann søkte om tillatelse for å være medarbeider i en religiøs organisasjon. Søknaden ble behandlet etter utlendingsloven § 26, jf. utlendingsforskriften § 6-23 annet ledd.

UNE mente at kravet til underhold ikke var oppfylt. Underhold anses sikret dersom søkeren har midler tilsvarende 82 prosent av lønnstrinn 19 i statens lønnsregulativ, som på tidspunktet tilsvarte kr 238 784 i året. I tilfeller hvor lønnen er lavere enn dette, kan kravet til underhold anses oppfylt ved at organisasjonen garanterer for kost og losji samt reiseutgifter.

Klageren var tilbudt en månedslønn på kr 8 000, som blant annet skulle dekke kostnader til kost, losji og reiseutgifter – dette var ikke noe arbeidsgiveren skulle dekke i tillegg til lønnen. Lønnen tilsvarte kr 96 000 per år, og var derfor for lav til at kravet til underhold kunne anses oppfylt. Det var heller ikke fremlagt dokumentasjon som viste at klageren hadde tilstrekkelige midler til å oppfylle underholdskravet.

I tillegg mente UNE at kravet til lønn ikke var oppfylt. Det er et vilkår for å få tillatelse at lønns- og arbeidsvilkårene ikke er dårligere enn det som følger av tariffavtale eller regulativ for bransjen. Hvis ikke tariffavtale foreligger, skal lønns- og arbeidsvilkår ikke være dårligere enn det som er normalt for vedkommende sted og yrke.

Klageren var kun tilbudt en lønn på kr 96 000 per år. Det var uklart om stillingen var omfattet av en tariffavtale. For det tilfellet at stillingen ikke var omfattet av en tariffavtale, mente UNE at det heller ikke var sannsynliggjort at den tilbudte lønnen var normal for arbeidsstedet og yrket. Det var ikke fremlagt noen dokumentasjon som tilsa at lønnen var i tråd med hva som er normalt for vedkommende sted og yrke.

Var dette sammendraget nyttig?