Sist oppdatert: 19.01.2020 19.01.2020

Sammendrag: Permanent oppholdstillatelse

Saken behandlet av nemndleder etter forberedelse fra sekretariatet da det ikke er vesentlige tvilsspørsmål.

Klagen ble delvis til følge.

Klageren oppholdt seg i Norge med midlertidig oppholdstillatelse fra 2000 til 2003. Hun fikk permanent oppholdstillatelse i 2003. Hun oppholdt seg i utlandet til sammen 3,5 år fra 2011 til 2015. I løpet av denne perioden hadde hun vært i Norge 4-5 uker. UDI fattet vedtak om bortfall av hennes permanente oppholdstillatelse i mars 2017 fordi hun hadde oppholdt seg utenfor Norge sammenhengende i mer enn to år, se utlendingsloven § 62 og utlendingsforskriften § 11-8 første ledd.

UNE fastholdt UDIs avgjørelse om bortfall med samme begrunnelse. UNE ga imidlertid klageren en midlertidig oppholdstillatelse etter utlendingsloven § 38 fordi hun måtte anses å ha en «særlig tilknytning til Norge». Det ble vist til at en utlending normalt må ha oppholdt seg i Norge med en tillatelse i minst 8-10 år for å oppfylle vilkåret om særlig tilknytning. UNE la til grunn at klageren hadde oppholdt seg i Norge med en oppholdstillatelse i totalt over 13 år, hvorav over 11 år i sammenheng før det aktuelle utenlandsoppholdet på 3,5 år. Det ble også vist til at hun hadde en sterk familietilknytning til Norge ved at ektefellen og deres barn var bosatt her og hadde norsk statsborgerskap.

UNE vurderte klagerens identitet som sannsynliggjort, jf. utlendingsforskriften § 8-12. Hun hadde tidligere fremlagt et somalisk identitetskort utstedt i 1990. UNE viste til at det ikke kunne kreves at hun fremskaffet dokumentasjon på sin identitet da hennes hjemland mangler en fungerende sentraladministrasjon og det er umulig å skaffe identitetsdokumenter med tilstrekkelig notoritet. Klageren var registrert med en annen identitet i Tyskland, og dette skapte en viss tvil ved om den identiteten hun hadde oppgitt i Norge var riktig. UNE la vekt på at hennes forklaring på at hun oppga en annen identitet i Tyskland fremsto som troverdig, hun hadde gitt konsistente opplysninger om sin identitet siden hun kom til Norge i 1999 og det var ikke andre holdepunkter for at identiteten var feil.

Var dette sammendraget nyttig?