Sist oppdatert: 19.01.2020 19.01.2020

Sammendrag: Beskyttelse(Asyl)/ot-hum

Saken ble behandlet av nemndleder etter forberedelse fra sekretariatet da det ikke er vesentlige tvilsspørsmål.

Klagen ble ikke tatt til følge.

Mann. Søkte beskyttelse i 2015. Anførte at han risikerte forfølgelse til hjemlandet fordi han hadde deltatt i en gruppe som protesterte mot etiopiske myndigheters «Masterplan» i 2014. Klageren var blitt fengslet i én måned for dette. Videre hadde klagerens far vært fengslet i over 10 år etter beskyldninger om å støtte OLF. Klagerens far ble bortført og forsvant. Etter at klageren ankom Norge klageren hadde han engasjert seg i det oromiske miljøet, deltatt demonstrasjoner og arrangementer, samt publisert på Facebook.

UNE tok ikke stilling til om klagerens forklaring var troverdig, men la denne til grunn for vurderingen. Det avgjørende for UNEs risikovurderng var hvorvidt klageren ville risikere å komme i myndighetenes søkelys ved retur. UNE mente at klageren ikke hadde en profil som tilsa at han vil være myndighetenes søkelys ved retur.

UNE så hen til at klageren hadde vært fengslet én måned, men mente klageren falt inn under myndighetenes vanlige reaksjonsmønster, og at dette forholdet var avsluttet. UNE vurderte videre det forhold at klagerens far var blitt bortført og fengslet. UNE viste til at klageren ikke hadde gitt opplysninger om at han selv hadde opplevd konkrete hendelser eller mottatt direkte trusler forbundet med beskyldningene mot hans far.

Hva gjaldt klagerens politiske aktivitet etter at han ankom Norge tok UNE utgangspunkt i at det avgjørende for risikovurderingen ville være graden av synlighet og hvorvidt myndighetene vil oppfatte vedkommende som en trussel ved retur. UNE viste til at klagerens anførte aktivitet var svært typisk og vanlig i det etiopiske eksilmiljøet i Norge. Klageren ble ansett å være en i mengden.

Var dette sammendraget nyttig?