Sist oppdatert: 19.01.2020 19.01.2020

Sammendrag: Beskyttelse(Asyl)/ot-hum

Saken ble behandlet av nemndleder etter forberedelse fra sekretariatet da det ikke er vesentlige tvilsspørsmål.

Klagen ble ikke tatt til følge.

Mann søkte om beskyttelse i Norge i 2015. Klageren fremla kopi av nasjonalt ID-kort. Han opplyste å være under 18 år da han kom til Norge. Videre opplyste han å være sunnimuslimsk kurder fra en mindre by i provinsen Ninewah i randsonen mot Erbil-provins i Irak.

UNE mente at klageren var over 18 år, og tiltrådte UDIs vurdering hvor det blant annet ble lagt vekt på at klageren husket feil i asylintervjuet om egen alder, samt aldersundersøkelse som konkluderte med at klageren var over 20 år.

UNE mente klageren oppfylte vilkårene for beskyttelse, jf. utledningsloven § 28 første ledd bokstav b, på grunn av sikkerhetssituasjonen på hjemstedet. Imidlertid mente UNE at det kurdiske selvstyreområdet i Nord-Irak (KRI) vil være trygt og tilgjengelig for klageren. UNE viste til at klageren som kurder vil ha tilgang til KRI, og at han har nettverk der.

Det ble anført at klageren er forfulgt i KRI grunnet en privatkonflikt. UNE mente at denne anførselen ikke var sannsynliggjort i tilstrekkelig grad, og viste til at klageren hadde bodd og arbeidet i KRI over lengre periode uten at det hadde hendt han noe direkte.

Klageren opplyste at han hadde fysiske helseproblemer, men UNE kom til at dette ikke nådde opp til terskelen for sterke menneskelige hensyn. UNE viste til at klagerens tilstand verken var akutt eller livstruende.

Var dette sammendraget nyttig?