Sist oppdatert: 19.01.2020 19.01.2020

Sammendrag: Beskyttelse(Asyl)/ot-hum

Saken behandlet i nemnd med personlig fremmøte.

Anmodningen ble enstemmig tatt til følge.

Klageren søkte om beskyttelse i 2008, som ble endelig avslått av UNE i 2010. UNE fant det ikke tilstrekkelig sannsynliggjort at klageren var borger av Usbekistan. UNEs vedtak ble funnet ugyldig av Borgarting lagmannsrett i 2013. Retten var i tvil om identitetsspørsmålet, men fant det sannsynliggjort at klageren var borger av Usbekistan. Klageren ble innvilget oppholdstillatelse i medhold av utl. § 38 femte ledd i vedtak fra UNE i 2015.

I omgjøringsanmodning fra september 2016 ble det anført at klageren fylte vilkårene for flyktningstatus, på grunn av hans vennskap og samarbeid med den norske borgeren DA, samt hans medlemskap i AHRCA.

Klageren oppga i nemndmøtet å ha vært en del av det usbekiske miljøet i Oslo og kjente de seks usbekerne som ble domfelt i Usbekistan i 2014, hvorav han hadde bodd sammen med to av dem. Nemnda fant det ikke tilstrekkelig sannsynliggjort at klageren hadde hatt en slik forbindelse med noen av disse seks, som gjorde at han ville assosieres med dem ved en eventuell retur.

Nemnda la til grunn opplysningene fra DA om at han under avhør hadde oppgitt til den usbekiske sikkerhetstjenesten at DA og klageren er medlemmer av AHRCA og at de stod bak de to demonstrasjonene i Oslo i 2010, samt at han signerte på at de forberedte statskupp. Klageren ble på grunnlag av dette innvilget tillatelse etter utl. § 28 første ledd bokstav a.

Var dette sammendraget nyttig?