Sist oppdatert: 19.01.2020 19.01.2020

Sammendrag: Beskyttelse(Asyl)/ot-hum

Saken behandlet av nemndleder etter forberedelse fra sekretariatet da det ikke er vesentlige tvilsspørsmål.

Klagen ble ikke tatt til følge.

Mann, søkte om beskyttelse i Norge i 2015. Klageren hadde ikke pass, men fremla nasjonalt ID-kort. Klageren opplyste å være etnisk kurder fra Mosul i Irak.

Klagerne opplyste at han søkte beskyttelse fordi området han kom fra, ved Mosul, var tatt av The Islamic State of Iraq and al-Sham (ISIS) i august 2014. Klageren var på arbeid i de kurdiskkontrollerte områdene av Irak (KRI) da ISIS tok hjembyen hans. Klageren oppholdt seg i KRI ett år før han forlot Irak.

UNE mente at klageren oppfylte vilkårene for beskyttelse, jf. § 28 første ledd bokstav b, på grunn av den generelle sikkerhetssituasjonen i Mosul. UNE mente imidlertid etter en helhetlig vurdering at klageren kunne henvises til å ta opphold i de kurdiske selvstyreområdene (KRI), jf lovens § 28 femte ledd. Etter en konkret vurdering mente UNE at KRI er både tilgjengelig og trygt for klageren. Det ble vist til at klageren er kurder og således vil ha tilgang til KRI. Videre ble det vist til at han hadde arbeidet og senere bodd i KRI.

Det ble anført at klageren følte seg alene i KRI og savnet familien som fortsatt oppholdt seg på hjemstedet. UNE viste til at dette ikke er forhold som tilsier at det foreligger sterke menneskelige hensyn i saken. Avslutningsvis viste UNE til at selv om forholdene i KRI er forverret ansees ikke den humanitære situasjonen som så prekær at det på generelt grunnlag gis opphold etter § 38.

Var dette sammendraget nyttig?