Sist oppdatert: 19.01.2020 19.01.2020

Sammendrag: Familie

Saken behandlet av nemndleder etter forberedelse fra sekretariatet da det ikke er vesentlige tvilsspørsmål.

Klagen ble ikke tatt til følge.

Mann søkte om oppholdstillatelse i familiegjenforening med herboende ektefelle ved ambassaden i Amman. Som dokumentasjon på sin identitet fremla han pass, nasjonalt ID-kort, nasjonalitetsbevis, fødselsattest og familieregister.

UDI avslo søknaden under henvisning til at vilkårene i utlendingsloven § 40, jf. § 59 første ledd ikke var oppfylt. Det ble vist til at det forelå tvil om den oppgitte identiteten, da han hadde operert med flere identiteter. Det var ikke grunnlag for å innvilge oppholdstillatelse i medhold av utlendingsloven § 38.

I klagen ble prinsipalt anført at UDIs vedtak bygger på feil faktum og feil rettsanvendelse. Det ble anmodet om at klagerens identitet blir verifisert av utlendingsmyndighetene. Subsidiært ble det anført at vedtaket innebærer et uforholdsmessig inngrep i klagerens og hans families rett til familieliv, jf. EMK art. 8.

UNE opprettholdt UDIs vedtak med tilsvarende begrunnelse. Det ble vist til at han selv har skapt tvil om sin identitet, at irakiske ID-dokumenter har lav notoritet og at de verifiserte underlagsdokumentene er utstedt etter passets utstedelsesdato slik at passet ikke er egnet til å sannsynliggjøre hans identitet. UNE mente det av ressurshensyn ikke forelå en plikt til ytterligere verifisering i saken.

Var dette sammendraget nyttig?