Sist oppdatert: 19.01.2020 19.01.2020

Sammendrag: Studie

Saken ble behandlet av nemndleder etter forberedelse fra sekretariatet da det ikke var vesentlige tvilsspørsmål.

Kvinne (heretter kalt klageren) søkte om tillatelse for å studere ved videregående skole i Norge. Klageren ønsket å gå på en spesiell type håndverkslinje.

UNE fattet opprinnelig vedtak om avslag fordi det som hovedregel ikke gis oppholdstillatelse for å gå på videregående skoler. På bakgrunn av ny og utfyllende informasjon innsendt i forbindelse med omgjøringsanmodningen kom UNE til at skolen baserte sitt inntak av studentene på nærmere angitte evner/ferdigheter hos den enkelte søkeren og at klageren hadde fått opptak på bakgrunn av å inneha slike evner/ferdigheter. UNE mente derfor at det kunne gjøres unntak fra hovedregelen om at det ikke gis tillatelse til å gå på videregående skoler i denne konkrete saken.

UNE vurderte deretter om underholdskravet var oppfylt, jf. utlendingsloven § 58, jf. forskriftens § 10-7. UNE fant at kravet til underhold ikke var oppfylt. UNE viste til at det var fremlagt et «Certificate of Deposit» fra en bank i klagerens hjemland som viste at klageren hadde drøyt 100.000 kroner på kontoen. Det var imidlertid ikke sendt inn dokumentasjon, i form av for eksempel en kontoutskrift, som viste hvor disse pengene kom fra og om de hadde stått på klagerens konto over tid og var tilgjengelig for henne. Disse pengene ble dermed ikke lagt til grunn som tilgjengelig for klageren under oppholdet i Norge.

Det var også fremlagt bekreftelse fra norsk bank om at klageren hadde overført 80.000 kroner til skolens depositumkonto. Disse pengene ble ansett som tilgjengelig for klageren.

Underhold er tilstrekkelig dersom en utlending mottar full støtte fra Statens lånekasse eller disponerer midler tilsvarende full støtte. Underholdskravet for skoleåret 2016/2017 er 103

950 norske kroner. Skal studenten betale skolepenger utover hva Lånekassen gir støtte til, kommer dette beløpet i tillegg til underholdskravet. Klageren skulle betale både skolepenger og penger til materialer og bøker. Pengene på skolens depositumkonto var dermed ikke nok for å oppfylle underholdskravet. UNE bemerket for øvrig at dersom man la til grunn at pengene på kontoen i klagerens hjemland var tilgjengelig for klageren ville det heller ikke vært nok til å oppfylle underholdskravet.

Anmodningen om omgjøringen ble ikke tatt til følge. Klageren ble ikke innvilget en tillatelse.

Var dette sammendraget nyttig?