Sist oppdatert: 19.01.2020 19.01.2020

Sammendrag: Beskyttelse(Asyl)/ot-hum

Saken behandlet av nemndleder etter forberedelse fra sekretariatet da det ikke er vesentlige tvilsspørsmål.

Klagen ikke tatt til følge.

Klageren søkte om beskyttelse. Han fremla ikke afghansk pass. Klageren la frem kopi av tazkera.

Klageren opplyste at han fryktet å bli henrettet av Taliban ved retur. Han opplyste at han var blitt forsøkt tvangsrekruttert til stilling som skredder for Taliban. Etter at han kom til Norge har det gått rykter i Afghanistan om at han har konvertert til kristendommen, og Taliban hadde hørt disse ryktene.

UDI la ikke klagerens forklaring til grunn og avslo søknaden.

UNE la heller ikke klagerens forklaring til grunn. UNE viste til tilgjengelig landinformasjon om hvordan Taliban rekrutterer, samt motstridende opplysninger i klagerens forklaring om hva slags tjenester han skulle utføre for Taliban. UNE viste også til motstrid i opplysningene om hvordan Taliban skulle ha hørt ryktene om at klageren hadde konvertert.

UNE utførte en subsidiær vurdering av at selv om anførselen om at det er satt ut rykter på hjemstedet om at klageren har konvertert til kristendommen hadde blitt lagt til grunn, så ville dette ikke ført til et annet utfall i saken. UNE viste til mulighetene som ligger i sharia til å forsikre lokalsamfunn og familie om at man ikke har frafalt islam.

Sikkerhetssituasjonen på klagerens hjemsted tilsa ikke at klageren ved tilbakevending til hjemlandet står i en reell fare for å bli utsatt for dødsstraff, tortur eller annen umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff.

Videre forelå det ikke sterk sterke menneskelige hensyn eller en særlig tilknytning til Norge.

UNE viste til at klageren er en ung mann uten helseproblemer. Han hadde nesten 12 års skolegang, og arbeidserfaring som skredder i seks år. Klageren hadde også opplyst å ha familie, i form av foreldre og søsken, på hjemstedet.

Var dette sammendraget nyttig?