Sist oppdatert: 19.01.2020 19.01.2020

Sammendrag: Beskyttelse(Asyl)/ot-hum

Saken behandlet i nemnd med personlig fremmøte

Anmodningen ble tatt til følge. Enstemmig.

Mann søkte om asyl i 2006, men fikk avslag fordi hans anførte handlinger ble ansett som kriminelle handlinger etter hjemlandets lovgivning.

Etter dette hadde klageren fremsatt en rekke omgjøringsanmodninger, først knyttet til tidligere oppgitt grunnlag, deretter politisk aktivitet i hjemlandet og Norge. Siste omgjøringsanmodning ble behandlet i nemnd grunnet aktivitetens omfang.

Klageren fremla ikke pass eller originale identitetsdokumenter. Klageren opplyste at han hadde forsøkt å få id-kort tilsendt hjemmefra, men det var tapt. Han erkjente at den første asylforklaringen var falsk og beklaget dette og opplyste at dette hadde plaget ham i flere år. Ellers beskrev han sin politiske aktivitet som kurder i Norge, foreningstilknytning mm.

Nemnda bemerket blant annet at den la til grunn at svært mange iranere har politisk aktivitet i utlandet og det legges til grunn at kun profilerte, ledende aktivister vil være i fare ved en retur. Nemnda la også til grunn at regimet kan være uforutsigbart. Nemnda kommenterte videre at om nemnda er i tvil om en politisk aktivitet er tilstrekkelig synlig, må denne tvilen komme klageren til gode. På denne bakgrunn kom nemnda til at klagerens omgjøringsanmodning skulle tas til følge og han ble innvilget en tillatelse etter § 28 1 a da nemnda ikke kunne se at den hadde holdepunkter for å si at han hadde handlet i hovedsakelig hensikt å få opphold.

Oppgitt identitet ble ansett sannsynliggjort, men fordi han ikke har dokumentert sin identitet ble varigheten av tillatelsen satt til ett år.

Var dette sammendraget nyttig?