Sist oppdatert: 19.01.2020 19.01.2020

Sammendrag: Statsborgerskap

Saken ble behandlet i nemnd uten personlig fremmøte fordi dette ikke var nødvendig av hensyn til de spørsmål som bød på vesentlig tvil.

Klagen ble ikke tatt til følge. Dissens.

Mann søkte beskyttelse i Norge i 2004. Han anførte å være mindreårig, og det ble foretatt en aldersundersøkelse, i form av en røntgen/skjelettundersøkelse og en tannundersøkelse. Begge undersøkelsene konkluderte med at klageren var eldre enn det han hadde opplyst til norske myndigheter. Det ble uttalt at klagerens oppgitte alder ble vurdert som «lite sannsynlig». Det ble også vurdert som «lite sannsynlig» at han var under 18 år.

Nemndas flertall mente aldersundersøkelsen måtte tolkes slik at det var mest sannsynlig at klageren var over enn under 18 år gammel på undersøkelsestidspunktet. Nemndas flertall uttalte også at selv om aldersundersøkelsen ikke kunne utelukke klagerens oppgitte alder eller at han var under 18 år, innebar ikke dette at den oppgitte alder eller at han var under 18 år ble vurdert som mest sannsynlig.

Flertallet anså klagerens alder som et sentralt element av klagerens identitet. Flertallet viste til at klageren hadde opplyst å være flere år yngre enn han i realiteten var. Flertallet la også vekt på deler av klagerens asylforklaring fremstod som lite troverdig. Det fremlagte afghanske passet bidro ikke til å oppklare uklarhetene rundt klagerens identitet. Flertallet viste til at passet var utstedt med den fødselsdato klageren var gitt av norske myndigheter, og ikke den fødselsdato klageren selv hevdet var korrekt. Flertallet viste også til at afghanske pass generelt sett anses å ha lav notoritet.  Klagerens identitet ikke ansett som klarlagt iht statsborgerloven § 7 første ledd bokstav a.

Var dette sammendraget nyttig?