Sist oppdatert: 19.01.2020 19.01.2020

Sammendrag: Studie

Saken behandlet av nemndleder etter forberedelse fra sekretariatet da det ikke er vesentlige tvilsspørsmål.

Klagen ble ikke tatt til følge.

Sammendraget gjelder avslag på søknad om oppholdstillatelse for å studere ved bibelskole i Norge.

UDI avslo søknaden under henvisning til at vilkårene for en tillatelse i medhold av lovens § 26 og forskriftens § 6-19 annet ledd, ikke var oppfylt. Det ble vist til at underholdskravet i lovens § 58, jf. forskriftens § 10-7 ikke var oppfylt. Det ble særskilt vist til at fremlagt tredjemannsgaranti ikke kan godtas, og at klageren derfor ikke har dokumentert å ha tilgang på tilstrekkelige midler. Det ble bemerket at det heller ikke forelå en bekreftelse fra skolen vedrørende innbetalte penger og i hvilken grad disse er stilt til klagerens disposisjon.

Vedtaket ble påklaget og det ble opplyst at pengene overført av tredjemannsgarantistene er stilt til klagerens disposisjon. UDI opprettholdt sin vurdering og saken ble oversendt UNE for klagebehandling.

UNE kom til at underhold fremdeles ikke kan regnes som sikret. Det ble vist til at det ikke er gitt opplysninger om klageren har egne midler. Videre ble det vist til at en tredjemannsgaranti som hovedregel ikke godtas, uansett om garantisten er i eller utenfor Norge. Unntaksvis er det godtatt at foreldre som bor i Norge har garantert for klagerens kost og losji, eller at ektefelle/samboer bosatt i Norge har stilt garanti. Det var imidlertid ikke opplyst hvilken relasjon garantistene hadde til klageren og det var heller ikke godtgjort at pengene står fritt til klagerens disposisjon under oppholdet i Norge, og det ble derfor lagt til grunn at tredjemannsgarantien ikke kunne godtas.

Det ble ikke vurdert om de andre vilkårene for oppholdstillatelse var oppfylt.

UNE fant at det heller ikke var grunnlag for å innvilge klageren en oppholdstillatelse etter utlendingsloven § 38.

Var dette sammendraget nyttig?