Sist oppdatert: 19.01.2020 19.01.2020

Sammendrag: Utvisning

Saken behandlet i sekretariatet ihht delegasjon i interne retningslinjer.

Klagen ble ikke tatt til følge.

Mann søkte om beskyttelse første gang i desember 2014. UDI ga ikke utsatt iverksetting. Klageren forlot imidlertid ikke Norge før 2 måneder senere da han reiste i regi av International Organization for Migration (IOM) til hjemlandet. Asylsaken ble henlagt.

Klageren ble forhåndsvarslet om utvisning, men varselet ble ikke forkynt for klageren før han returnerte til Norge for å søke beskyttelse for andre gang i september 2015. Denne søknaden ble avslått av både UDI og UNE.

UDI utviste klageren i medhold av utlendingsloven § 66 første ledd bokstav a med et innreiseforbud på to år. Bakgrunnen var at klageren hadde oppholdt seg ulovlig i Norge to måneder.

UNE var enig med UDI i at de grunnleggende vilkårene for å utvise klageren var oppfylt.

I klagen på UDIs vedtak ble det blant annet anført at klageren hadde oversittet utreisefristen som følge av lang saksbehandlingstid hos IOM. UNE mente at ikke dette kunne tillegges vekt da klageren har en selvstendig plikt til å forlate landet. Det ble også påpekt at han ikke hadde søkt om frivillig retur før to uker etter UDIs beslutning om ikke å gi utsatt iverksetting.

UNE opprettholdt innreiseforbudet på to år.

Utlendingsloven § 73 ble ikke funnet å være til hinder for retur og klageren ble innmeldt i SIS.

Var dette sammendraget nyttig?