UNE har innhentet oppdatert landinformasjon om situasjonen for asylsøkere som returnerer til Usbekistan. På bakgrunn av dette har UNE i dag besluttet å oppheve den midlertidige suspensjonen av utreiseplikten til landet.

I en redegjørelse publisert 19. desember 2014 orienterte UNE om at det på bakgrunn av arrestasjoner av enkelte personer som hadde reist fra Norge til Usbekistan ble besluttet å midlertidig suspendere utreiseplikten for personer med endelig vedtak om retur til Usbekistan.

Avgjørelsen om å oppheve suspensjonen av utreiseplikten til Usbekistan innebærer at alle personer som tidligere har fått, eller som fra nå av får endelig vedtak om retur til Usbekistan, plikter å forlate Norge. Politiet kan gjenoppta iverksetting av tvangsreturer til Usbekistan. Personer som har fått utsatt iverksetting kan fremdeles oppholde seg lovlig i Norge inntil UNE har behandlet saken.

UNE følger nøye med på situasjonen i Usbekistan, og gjør konkrete og individuelle vurderinger av spørsmålet om retur i hver enkelt sak. Dette innebærer at enkelte kan få tillatelse til videre opphold i Norge, ut fra individuelle beskyttelsesbehov eller av humanitære grunner, mens andre nå igjen får plikt til å returnere.